DSK: Velkomstfesten avlyst

Fra DN 03.09.11

Søndag kom en skadeskutt Dominique Strauss-Kahn hjem til Paris. Sosialistpartiet krangler nå om hvilken velkomst han skal få. Les saken fra Dagens Næringsliv her:

– Jeg tenker det samme som mange kvinner når det gjelder oppførselen til Dominique Strauss-Kahn overfor kvinner, sa sosialistpartiets førstedame og en av partiets interne presidentkandidater, Martine Aubry til tv-kanalen Canal+. Hun har fram til nå vært Strauss-Kahns nærmeste politiske allierte, og valgte først å stille som presidentkandidat etter at Dominique Strauss-Kahn ble fengslet. Det er første gang hun tar avstand til ”sin venn Dominique” – som i Frankrike bare kalles DSK.

Overraskende
– Dette var en overraskende uttalelse fra hans viktigste politiske støttespiller. Martine Aubry stenger med dette døren halvveis for et politisk comeback for Strauss-Kahn, sier statsviteren Pascal Perrineau til Dagens Næringsliv. Han er direktør ved forskningsinstituttet Cévipof ved eliteskolen Sciences Po.
DSK fikk forrige uke tilbake passet sitt etter at voldtektssaken mot ham i New York ble henlagt. Selv om DSK trolig hadde et ufrivillig seksuelt forhold til stuepiken, har hennes mange løgner til politiet gjort det vanskelig å tro på hennes versjon, ifølge statsadvokaten.
Strauss-Kahn fikk en varm velkomst da han mandag besøkte IMFs hovedkvarter i Washington, der han tok farvel med sine tidligere kolleger. Der ba han også de ansatte om unnskyldning for de skadene han har påført Pengefondet.  En annen av sosialistpartiets interne presidentkandidater Arnaud Montebourg  krever også en unnskyldning fra DSK når han og millionær-konen Anne Sinclair etter planen kommer med et Air France-fly som lander i Paris i morgen tidlig.
– På samme måte som han har bedt de ansatte i Det internasjonale pengefondet om unnskyldning, må han gjøre det samme overfor alle velgere på venstresiden, sier Arnaud Montebourg  til tv-kanalen i-télé.

-DSK er mental syk
Denne uken gikk også en tidligere sosialist-statsminister kraftig ut mot DSK.
– Han lider helt åpenbart av mental sykdom. Han har virkelig problemer med å styre sine drifter, sa den respekterte sosialisttoppen Michel Rocard til nyhetsmagasinet Le Point.
Strauss-Kahn var favoritten til å bli sosialistpartiets presidentkandidat til valget neste år. Men da han i mai ble pågrepet og siktet for voldetekt av en stuepike på et hotell i New York, ble det en brå slutt på hans politiske karriere. Statsviteren Pascal Perrineau tror DSKs politiske rolle vil bli minimal i Frankrike og har ingen tro på at han kan få en ministerpost dersom sosialistpartiet vinner presidentvalget neste år.
-Sosialistpartiet har fremdeles en dør på gløtt for Strauss-Kahn. Han vil forsøke å finne en plass i det politiske landskapet. DSK har en tyngde når det gjelder økonomiske og finansielle spørsmål, et område der venstresiden mangler troverdighet. Men det vil bli veldig vanskelig for ham å få en slik posisjon. Franskmenn vil ha alle damehistoriene hans i hodet selv når DSK snakker politikk, mener Pascal Perrineau.
Andre eksperter mener DSK kan være aktuell både til å bli finansminister eller statsminister om Martine Aubry vinner presidentvalget neste år. Sosialistfavoritten på meningsmålingene, François Hollande står derimot politisk langt fra Strauss-Kahn.

Festen avlyst
Denne uken avlyste hans politiske venner en planlagt velkomstfest for DSK, i følge avisen Le Figaro. François Pupponi, som er borgermester i Sarcelles, en forstadsby til Paris, ønsker overfor DN ikke å kommentere hva slags mottakelse DSKs venner nå vil gi den tidligere IMF-toppen som også har vært borgermester i den samme byen.
– Det blir en varm velkomst, men ingen offentlig fest til hans ære, har François Pupponi sagt til radiokanalen RTL.
– Jeg ser frem til å komme hjem til mitt land, sa Dominique Strauss-Kahn foran sitt midlertidige hjem i TriBeCa sist uke. Der takket han alle som har støttet ham under denne ”urettferdige og forferdelige prøvelsen” han har vært utsatt for.
Borgermesteren er tydelig på hans støtte til byens store sønn. Han mener fremdeles  DSK har vært utsatt for et komplott, satt i scene av folk rundt president Nicolas Sarkozy for å hindre at DSK ble hans motkandidat neste år.
– De ønsket å drepe Dominique. Dette ble hans livs kamp. Så bortkastet, sier François Pupponi.

Legg igjen en kommentar

Filed under Uncategorized

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s