Thrillerne som truer Sarkozy

Fra DN 300911

**Alt går galt for president Nicolas Sarkozy. Denne uken mistet han kontrollen over Senatet.
**Nå er hans egen forlover mistenkt for økonomisk kriminalitet i forbindelse med et ubåtsalg i Pakistan. Samtidig knyttes presidenten til flere korrupsjons-saker. Les saken fra DN her:

En jugoslavisk prinsesse skaper store problemer for Nicolas Sarkozy. Hun skal ha vært med på turer til Sveits, der kofferter med kontanter ble tatt med tilbake til Paris. Pengene skal stamme fra bestikkelser og returkommisjon etter et ubåtsalg til Pakistan. Kontantene ble overrakt til ham som senere var forlover da Sarkozy giftet seg med supermodellen Carla Bruni i 2008. Forretningsmannen og den tidligere politikeren Nicolas Bazire ble forrige uke siktet for å ha misbrukt penger som den franske staten fikk som følge av dette ubåtsalget til Pakistan. Han er i dag en av direktørene for lukusselskapet LVMH.

Dødelig føljetong

– Dette er den største korrupsjonsskandalen i Frankrike siden den andre verdenskrig, sier Sarkozys politiske motstandere. I Frankrike er etterforskningen kjent under navnet Karachi-affæren. Det er en komplisert føljetong som dreier seg om påstander om ulovlig partistøtte, kofferter fulle av penger, politiske rivaler på høyresiden og 15 døde i et bombeangrep i Pakistan.

Forrige uke ble også en annen venn og rådgiver til Sarkozy, Thierry Gaubert pågrepet, mistenkt for å hentet kofferter med kontanter. Etterforskere undersøker om Gaubert er knyttet til en libanesisk forretningsmann som tidligere denne måneden ble siktet for underslag i forbindelse med en våpenkontrakt med Pakistan og Saudi-Arabia, der han angivelig skal ha fungert som mellommann. Kronvitnet i denne saken er Thierry Gaubert fraseparerte kone, prinsesse Helena av Jugoslavia, i følge nettstedet Mediapart som står bak disse oppsiktsvekkende avsløringene. Prinsessen er barnebarnet av Italias siste konge og skal selv sett sin ektemann hente disse koffertene fulle av kontanter.
Dommerne etterforsker nå om pengene stammer fra bestikkelser fra våpensalg som ble brukt til å finansiere presidentkampanjen til den tidligere konservative statsministeren Edouard Balladur i 1995 . Sarkozy var da budsjettminister og talsperson for kampanjen. Presidentkampanjen ble ledet av Nicolas Bazire, som nå er mistenkt for økonomisk kriminalitet.

Presidenten avviser

Presidentpalasset Èlysée avviser at presidenten selv er innblandet i skandalen.
– Nicolas Sarkozy hadde ikke noe som helst ansvar for finansieringen av Edouard Balladurs valgkamp, sier presidentens kontor i en uttalelse.
Den kompliserte saken tok en ny vending denne uken, da avisen Le Monde avslørte at tidligere innenriksminister Brice Hortefeux skal ha fått tilgang til hemmelige etterforskningsdokumenter i denne saken . Telefonavlyttinger viser at han 14. september ringte og advarte sin gode venn Thierry Gaubert om innholdet i dokumentene. Han skal også ha fortalt at hans fraseparerte kone skal ha ”pratet for mye”. Noen timer senere ble Thierry Gaubert pågrepet – og han hans kontor og hjem ransaket.
Brice Hortefeux er i dag ansvarlig for å forberede presidentens gjenvalg neste år.
– Hvordan hadde Hortefeux fått denne informasjonen, spør en av sosialistpartiets presidentkandidater, Martine Aubry. Hun mener hele Karachi-affæren er i ferd med å bli det alvorligste saken i moderne fransk tid.
– Brice Hortefeux bør trekke seg politikken, sier den tidligere korrupsjonsjegeren og nå presidentkandidat for Det europeiske miljøpartiet/De grønne, Eva Joly. Hun mener også Sarkozy bør avhøres i Karachi-affæren. Men en sittende president har immunitet. Han kan selv avgjøre om han vil bli avhørt eller ikke.
– Denne immunitetstatusen tilhører en annen tid. Det er helt uakseptabelt, sier norsk-franske Joly som krever at man nå åpner alle skap som er fulle av lik.

Hevn-aksjoner

Men den kompliserte Karachi-affæren dreier seg om mer enn påstander om ulovlig partifinansiering. Kontroversene rundt hvor pengene kom fra, dukket opp mens fransk politi etterforsket et bombeangrep i Karachi i 2002, som tok livet av elleve franske ingeniører. De franske ofrene var i Karachi for å ferdiggjøre ubåter som Pakistan hadde kjøpt i Frankrike i 1994. Men amerikanske CIA trodde angrepet ikke ble utført av al-Qaida, slik det ble hevdet, og franske etterforskningsdommere mener nå attentatet var et hevnangrep for bestikkelser som ikke var utbetalt fra Frankrike til pakistanske tjenestemenn. For da Jacques Chirac i 1995 vant presidentkampen mot Edouard Balladur, skal han opphevet alle løfter om utbetalinger til mellommenn som var involvert i ubåtsalget. Etterforskernes teori er at dette var et hevnagrep for at pengekranen ble skrudd igjen.
Da Sarkozy ble ble valgt i 2007 lovet han å innføre en ”uklanderlig republikk”. Det har han ikke klart.
-Sarkozy-systemet er falt i ruiner, skrev avisen Libèration på lederplass i går. På førstiden trykker de bilder av alle de innvolverte med tittelen ”Fallet til Presidentens menn”.

(undersak 1)
Millioner i djembè-trommer

Afrikanske diktatorer har vært rause mot franske topp-politikere. En advokat som har tatt med 20 millioner dollar i gaver skaper hodebry også for Nicolas Sarkozy.
”Nå må Blaise skjerpe seg. Nå det sedler i små valører igjen, sier daværende statsminister Dominique de Villepin der han befinner seg i presidentpalasset sammen Jacque Chirac. På bordet foran ham står et par djembé-trommer fulle med sedler. Blaise skal i dette tilfellet være Blaise Compaoré, Burkina Fasos president.
Historien kommer fra en advokat, Robert Burgi, som president Nicolas Sarkozy personlige har gitt Frankrikes fremste hedersmedalje. Advokaten presenterer seg selv som en veskebærer mellom et titalls afrikanske statssjefer og franske politiker. Rundt 20 millioner dollar skal advokaten, i følge ham selv, ha tatt med til den tidligere presidenten Jacques Chirac og hans nærmeste medarbeider Dominique de Villepin.
Etter det begynte han å jobbe for Frankrikes nåværende president. Da stoppet pengeleveringen opp, sier han selv.
Men troverdige vitner på høyeste nivå hevder imidlertid at utbetalingene aldri har opphørt og at de nå går til Sarkozys kontor.
Nicolas Sarkozys første bistandsminister, Jean-Marie Bockel, hevder han ville sette en stopper for systemet. Han fikk sparken.
– Advokat Bourgi skrøt da av hadde spilt en viss rolle i min avgang, på oppdrag fra visse afrikanske statssjefer, sier den tidligere bistandsministeren til avisen Le Parisen.
Pierre Péan, forfatter og en av Frankrikes mest kjente gravejournalister, mener praksisen med djembé-trommer og kofferter fulle av småsedler er over. Men i hans nye bok ”Veske-republikken” mener at bestikkelsenes tid ikke er over. Nå handler det i stedet om milliardbeløp i hemmelige kommisjoner ved store våpen- og industrikontrakter. Dette kan skje siden franske politikere stempler slike transaksjoner som en forsvarshemmelighet.

(under-sak 2)
Sosialistene med Senat-kontroll

Nicolas Sarkozy har hatt sitt verste nederlag som president etter at det franske Senatet har falt i sosialistenes hender. Det kan sette kjepper i hjulet for reformplanene.

– Ikke nok med at Sarkozy har tapt alle lokal- og regionalvalg siden 2007. Nå blir han den første presidenten som siden 1958 taper Senatet, triumferte sosialisten François Hollande etter søndagens rosa bølge som valg-skredet kalles i Frankrike. I følge meningsmålinger kan Hollande til våren bli Frankrikes neste president.
Senatet kan bremse vedtaket av nye lover. Det kreves også en majoritet i Senatet for å gjøre grunnlovsendringer. Senatet er en prestisjefylt institusjon med overdådige gullforgylte lokaler, gourmetkokker og en armé av livrékledde vaktmestere. Talmannen er nummer to i statsapparatets hierarki. Det innebærer at om Nicolas Sarkozy skulle bli innlagt på sykehus uten å være i stand til å styre, så vil hans etterfølger bli en sosialist. Lørdag blir Senatets nye president valgt.
– Nå må Sarkozy inngående forklare for velgerne hva han egentlig vil. Han hadde håpet på en kort presidentvalgkamp, men nå må han tenke nytt. Båndene mellom statssjefen og folket er spent til bristningspunktet, sier den politiske analytikeren, Stéphane Rozes til radiokanalen Europe1.

(Undersak 3)
Kontanter fra Bettencourt

Franske dommere etterforsker om Nicolas Sarkozy personlig skal ha hentet store kontantbeløp hjemme hos av Frankrikes rikeste kvinne Liliane Bettencourt.

En dommer som nå har fått status som vitne i saken påstår at en Liliane Bettencourts personlige sykepleier skal ha sagt at Sarkozy selv skal ha fått penger direkte fra Bettencourt. Pengene skal ha blitt brukt til å finansiere hans presidentvalgkamp i 2007.
-Skandaløse, udokumenterte og falske anklager, sier presidentpalasset Elysée i en kommentar.
En minister har allerede måtte gå av som følge av Bettencourt-skandalen. I Frankrike kan én person kun gi 7500 euro i støtte til et politisk parti. Bare 150 euro kan gis i kontanter. Påstandene om ulovlig valgkampstøtte er nå under etterforskning.

FAKTA:
Karachi-affæren

-På begynnelsen av 90-tallet solgte Frankrike ubåter til Pakistan.
-Senere ble det avslørt en rekke tvilsomme transaksjoner til mellommenn i handelen.
-Franske dommere etterforsker nå om disse pengene delvis finansierte president- valgkampanjen til Edouard Balladur i 1995.
-I 2002 ble 11 franske og fire pakistanske verftsarbeidere drept i den pakistanske byen Karachi, der de jobbet med ferdigstillelsen av de franske ubåter, som var solgt til Pakistans flåte. Terrornettverket Al Qaida fikk umiddelbart skylden for attentatet. Men franske dommere mener nå at verftsarbeiderne ble drept i en hevnaksjon fra pakistanske offiserer, som ikke fikk utbetalt smøringen de ble lovet fra franske myndigheter da ubåtkontrakten ble inngått.
-Nå er to av president Nicolas Sarkozys tidligere rådgivere og nære venner mistenkt for økonomisk kriminalitet i forbindelse med pengetransaksjonene.
-Sarkozys nære medarbeider og tidligere innenriksminister er blitt avslørt i å ha ringt en av de involverte for å advare ham om innholdet i etterforskningsdokumentene

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Filed under Uncategorized

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s