Knekt av Fredspris-rykter

Fra nrk.no

27 år. Svak helse. 1,57 meter høy. Mer enn Tunisias militære og bevæpnede menn var det bloggeren Lina Ben Mhenni som fikk landets diktator i kne. Først når hun ble Nobels Fredspris-favoritt, knakk hun selv sammen. Det psykiske presset er blitt for stort. Les saken jeg skrev for nrk.no her:

-Vær snill, alle venner, bekjente og journalister, ikke kontakt min datter. Verken på telefon eller email. Hun er sliten og nervene er i høyspenn, skriver faren til Lina Ben Mhenni  på datterens Facebook-side.

Mange fiender
Hun har fortsatt mange fiender i Tunisia. Og misunnelsen er stor.  Etter at Institutt for fredsforskning (PRIO) forrige uke lanserte den tunisiske bloggeren som en favorittene til å motta Nobels Fredspris, har det ikke bare vært gratulasjoner i hjemlandet. Det er spredt mange rykter om henne; at hun skal har diktet opp historier, gjort sin rolle mye viktigere enn den var og påstander om at hun skulle ha tatt seg betalt for intervjuer.
– Min datter har aldri akseptert å motta penger fra nasjonale eller internasjonale  medier i forbindelse med intervjuer eller opptredener. Hun har aldri gjort, gjør det ikke og vil heller aldri gjøre det, skriver faren Sadok Ben Mhenni.

– Pappa er stolt av meg, har Lina Ben Mhenni  tidligere sagt til NRK. Faren har selv tilbrakt åtte år i fengsel under den tidligere diktatoren, Bourguiba. Hennes mor, som har gitt henne en nyre, støtter henne også i kampen.

Viktig blogg
Lenge før verdens-samfunnet fikk opp øynene for diktaturet i Tunisia, gikk Lina Ben Mhenni i bresjen for motstanden. I årevis har universitetslæreren i lingvistikk forsvart fengslede studenter og jobbet for ytringsfrihet. Under de avgjørende dagene før revolusjonen ble bloggen hennes, A Tunisian Girl, selve referansen for å  få vite hva som virkelig skjedde. Tunisiere leste den. Utenlandsk media gransket den daglig. Diktaturet til Zine Ben Ali forsøkte å stenge den. Men da byttet hun adresse og server.
– Jeg sjekket og dobbeltsjekket så mye jeg kunne for alt på bloggen skulle være rett.
Det verste har vært å se folk bli drept, og deretter se familiens hjerteskjærende reaksjoner. Jeg blir også trist av å se alle som ødelegger landet vårt, knuser alt og brenner alt. Og jeg har sett mange døde og mye blod de siste dagene,  sa hun til NRK i januar.
Lina Ben Mhenni nøyde seg ikke med så sitte å skrive bak sin skjerm. Hun reiste rundt i landet og fulgte opptøyene fra gaten.

– Journalister kunne ikke gjøre jobben sin på grunn av sensuren. Så vi måtte gjøre det for dem. Det er bloggere som har klart å vise verden sannheten, sier hun.
Hennes uredde engasjement ga mange andre bloggere stryke til å overvinne sin frykt for politiet.

Sto på dødsliste
Da NRK traff Lina Ben Mhenni  første gang i hovedstaden Tunis to dager etter revolusjonen den 14. Januar, hadde hun akkurat fått vite at hun sto på en dødsliste sammen med andre opposisjonelle.
– Ja, jeg er redd for å bli angrepet . Redd for å bli drept, legger hun stille til. – Jeg forsøker å vise  verden hva mange gjør av forferdelige ting. Så jeg er redd. Men det at jeg er helt åpen om hvem jeg, har reddet meg så langt. Folk vet hvem jeg. Det gir trygghet, sier hun.
Gjennom hele revolusjonen og fram til nå har hun klart å stå oppreist. I juni ga hun ut en bok om blogg-livet hennes. Men det måtte et fredsprisfavoritt-stempel fra Norge før nervene ga henne en knekk.
Etter at det i tunisiske medier i dag gikk rykter om at også advokaten og menneskerettighetsforkjemperen Radhia Nasraoui skal være nominert til Fredsprisen, skrev Lina Ben Mhenni på Facebook:
– Takk Gud, jeg er ikke den eneste fra Tunisia som er  nominert til Nobels Fredspris. Nå kan jeg få litt fred 🙂

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Filed under Uncategorized

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s