Monsieur Normal vs Tante Sofie

Fra DN 151111

Han kaller seg Monsieur Normal. Hun er en Tante Sofie. En av dem blir Frankrikes neste president, om meningsmålingene slår til. Les saken fra Dagens Næringsliv her:

-At Hollande vil bli en normal president, betyr bare at han vil bli noen annet enn Nicolas Sarkozy, som er langt fra normal, sier Antoine Fabry.
– Men det betyr ikke at han er fargeløs, sier kompisen Aurèlien Riviére.
De står i baren til fotballpuben Players og følger med på tv-skjermene. Rundt 300 av Hollandes tilhengere er samlet for å følge den siste tv-sendte debatten mellom de to sosialistkandidatene. Det klappes når Hollande snakker om hvordan han vil samle partiet. Det bues når motstanderen Martine Aubry snakker om sin egen fortreffelighet.
– Jeg har tross alt vært nummer to i en regjering, sier Martine Aubry (61), mor til Frankrikes 35 timers-uke. Hun blir beskrevet som venstresidens svar på den tyske forbundskansleren Angela Merkel. En bestemt dame, med et Tante Sofie-preg.

– Jeg har ledet sosialistpartiet i 11 år, svarer François Hollande (57), vet vitende om at hans største presidentsvakhet er at han ikke har noen erfaring fra en regjering. Han er i dag innvalgt i Nasjonalforsamlingen og er president for landets minste fylke, Corrèze.

Rekord-interesse
– Hollande er den som har størst sjanse til vinne mot Nicolas Sarkozy. Han er den som vil klare samle partiet og å mobilisere det franske folk, sier tidligere kulturminister Jack Lang til DN. Han er en av sosialistpartiets tunge stemmer. Men i følge meningsmålingene tar han feil. De konkluderer med at begge kandidatene vil klare å slå dagens upopulære Sarkozy i valget neste år.
Ukens TV-debatt følges av 6,9 millioner franskmenn. Det er seer-rekord når det gjelder et politisk debattprogram. Interessen for sosialistenes primærvalg er enorm. Sist søndag kunne man se en tårevåt Ségolène Royal bli slått ut i første runde, sammen med fire andre kandidater. Hun var partiets presidentkandidat mot Nicolas Sarkozy i 2007 og tidligere samboer til favoritten François Hollande. Royal har nå bedt franskmennene om å stemme på sin eks-samboer i morgen.
Partiets antiglobalist Arnaud Montebourg klarte sist søndag overraskende å stikke avgårde med over 17 prosent av stemmene. Han har bedt de to kandidatene om å svare ham skriftlig hvordan de vil integrere hans ideer i sitt program. I går tok han beslutningen: Han vil stemme på Hollande.

Historisk valg
Det er et historisk primærvalg. Alle franskmenn som betaler en euro  og skriver under på et papir at de sympatiserer med venstresidens ideer, kan i morgen stemme på en av de sosialistiske kandidatene i valglokaler over hele landet. Det er første gang sosialistene har et primærvalg som åpner for at alle franskmenn kan stemme. Sist søndag valgte 2, 6 millioner å benytte seg av denne muligheten til å påvirke.  En suksess langt større en partiet hadde håpet på.
– François til president, ropes det på fotballpuben Player. Det er en overvekt av unge dresskledde menn med ølglass. Mange av dem drømmer om en plass i regjeringskontorene om Hollande vinner.
– Det gjelder være med hele tiden og å komme på alle valgmøtene, sier Sciences Po-studenten Antoine Fabry, som nå har praksisplass i Nasjonalforsamlingens administrasjon.

Lover ung statsminister
På kafeen Scene Bastille er Aubrys heia-gjeng samlet. Den domineres av de kvinnelige støttespillerne. Stilen er annerledes, det selges mer rødvin en øl. Martine Aubry mobiliserer de klassiske sosialistvelgerne, men Hollande er plassert mer i sentrum.
– Hun har energi, hun har kompetanse, sier viseborgermesteren i Paris, Anne Hidalgo, en av Aubrys mest ivrige støttespillere. På Scene Bastille er gjennomsnittsalderen 30 år og det jubles når Aubry lover at i hennes regjering skal hun ha en ung statsminister.
I tv-debatten snakker Hollande om hvordan han vil fornye og samle venstresiden. Han vil hjelpe Frankrikes desillusjonerte ungdom og han vil skape et mer rettferdig skattesystem. – Jeg er kandidaten for forandring, sier han.
Aubry svarer med å si at Frankrike trenger en sterk venstreside for å klare bekjempe en hard høyreside.
– Jeg startet ikke denne kampanjen med å behage eller smigre. Det er ikke mitt temperament, sier Aubry, som i dag er permittert som partileder og er borgermester i den nord-franske byen Lille. Hun sier hun må fortelle folk sannheten og lover sosial rettferdig og en stor utdanningsreform. Hun beskylder Hollande for å være en del av systemet og at han bruker høyresidens retortikk.

Utsatt for rykteflom
Martine Aubry har vært utsatt for en kraftig rykteflom. I følge dem skal hun både ha alkoholproblemer og være lesbisk. Hun skal i følge ryktene også ha hjernekreft.  Hennes advokatsamboer skal ha blitt karakterisert som islamist – etter at han forsvarte unge, muslimske jenter som ble nektet å komme inn på skolen iført skaut. Ryktene ble etter hvert så mange at Aubry valgte å slå tilbake.
– Jeg vet hvem som sprer dem og jeg kommer ikke til å akseptere den slags, har Aubry selv sagt. Regjeringspartiet UMP avviser at deres folk er opprinnelse til ryktene.

Sikkerhetspoltitet spionerte
François Hollande, har så langt vært forskånet fra en svertekampanje. Men derimot skal fransk etterretning ha spionert på hans kjæreste, tv-journalisten Valérie Trierweiler (46).
Ifølge nyhetsmagasinet L´Express skal agenter fra Paris-politiets etterretningsdivisjon ha fått ordre om å foreta ulovlige undersøkelser om privatlivet til Trierweiler og kartlegge hennes nettverk. Det skal ha startet like etter at Hollande annonserte at han ville stille som presidentkandidat.
Politiet benekter at det har eksistert en slik etterforskning, men nyhetsmagasinet står på sitt.
– Det er sjokkerende om dette stemmer, sier Hollande selv.

Forskjellig temperament
Sosialistene har ikke vunnet et presidentvalg siden François Mitterrands seier i 1988. Nå er sjansen kommet igjen, tror tidligere kulturminister Jack Lang.
– Det er ingen stor forskjell på disse to kandidatene. De kommer fra det samme partiet og deler de samme verdiene. Men de har forskjellig temperament og følsomhet. Jeg er sikker på at mandag vil alle sosialister stille seg bak den som vinner valget søndag kveld, sier Jack Lang.

FAVORITTEN: François Hollande (57)
*Ydmyk og ufransk når han sier han vil bli en ”normal president
*Balanserer i sentrum. Har ikke hastverk med å avvikle kjernekraften. Vil få orden på statsfinansene  gjennom en skattereform. Samtidig vil han ansette 60.000 nye lærere uten at han har noe klart svar på hvordan dette skal finansieres.
*Har fire barn med sin eks-samboer, Ségolène Royal. Det ble holdt hemmelig under den forrige presidentkampanjen  at de allerede hadde brudt forholdet.
*Anklager Nicolas Sarkozy for at han skal ha latt sikkerhetspolitiet spionere  på sin nye samboer.

OVERRASKELSEN: Martine Aubry (61)
*Ble aktuell som kandidat da hennes allierte Dominique Strauss-Kahn knuste presidentdrømmen på et hotellrom i New York. *Profilerer seg på at hun er tydeligere, mer til venstre enn Hollande – og at hun er kvinne.
*Datter til den tidligere presidenten i EU-kommisjonen, Jacques Delors.
*Vil gjøre det vanskelige for arbeidsgivere å si opp folk. Vil avkriminalisere hasj og gjeninnføre en pensjonsalder å 60 år. Hun vil tvinge nyutdannede leger til å jobbe på landsbygda
*Har kjempet mot en rykteflom der det hevde at hun alkoholproblemer, er lesbisk og har en kreftsykdom. Hun har slått tilbake mot ryktene.

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Filed under Uncategorized

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s