Pikant fransk sosialist-drama

Faksimile fra fra nrk.no

Hun ville bli president. Kunne ha blitt førstedame. Men blir trolig minister. Nå gråter Ségolène Royal over alle nederlagene, mens eks-samboeren trolig inntar presidentpalasset neste år med ny kjæreste, om meningsmålingene slår til.
Les saken jeg skrev for nrk.no her:

– Dette var tøft, sier Ségolène Royal mens tårene renner. Hun har akkurat fått det knusende resultatet etter første runde i sosialistenes primærvalg sist søndag. Kun 6, 9 prosent av stemmene. I dag er hennes eks-samboer François Hollande og far til hennes fire barn, favoritt til å vinne den røde duellen mellom ham og motkandidaten Martine Aubry. Det har vært en pikant valgkamp med mange bitre spark.

Kastet ut mannen
– Kan noen fortelle en eneste ting François Hollande har oppnådd etter 30 som politiker, sa Royal under valgkampen. Like lenge hadde de to bodd sammen. Det endte med en opprivende skilsmisse i 2007, mens Ségolène Royal drev valgkamp mot Nicolas Sarkozy. Hollande hadde allerede i all hemmelighet flyttet ut etter å ha forelsket seg i tv-journalisten Valérie Trierweiler . I boka ”I kulissene til et nederlag” forteller Ségolène Royal om det bitre bruddet.
– Jeg har bedt François Hollande om å forlate hjemmet vårt og leve ut sin sentimentale historie et annet sted.
Ségolène Royal kjente godt til hennes samboers nye romanse. I flere år hadde trebarns-moren Valérie Trierweiler dekket sosialistpartiet for ukebladet Paris-Match. Hun var også den som intervjuet Ségolène Royal på fødestuen rett etter at hun hadde født sitt siste barn Flora i 1992, følge en bok om François Hollande som kom ut forrige måned, med tittelen ”Hemmelig rute”.
Det var et kontroversielt intervju. Det var første gang en fransk politiker viste frem familielivet sitt på en intim måte.

Uventet støttet

Men nå har likevel Ségolène Royal valgt å støtte sin eks-samboer.
– Jeg har bestemt meg for å ta mitt ansvar og hjelpe venstresiden til en så effektiv seier som mulig, skrev hun i en pressemelding denne uka. Belønningen blir trolig en sentral ministerpost om François Hollande blir Frankrikes nye president neste år. Hollands nye samboer var raskt ut på Twitter med å berømme Royals standpunkt.
– En hyllest til Ségolène Royal for hennes oppriktige, uselviske og entydige tilslutning, skrev Valérie Trierweiler på Twitter.

Men Royals støtte var et valg mellom pest eller kolera. Hun har lenge beskyldt den andre av dagens finalekandidater, Martine Aubry for å ha frastjålet henne ledervervet i sosialistpartiet i 2008. Royal krevde ny avstemming etter hun hevdet det var avdekket uregelmessigheter i opptellingen. Martine Aubry vant med 102 stemmer. Det var nok et nederlag for Ségolène Royal.

Kiloene raste av
Selv om François Hollande har gått ned 15 kilo og fått helt ny look etter skilsmissen fra Royal, er ikke livet til hans nye samboer blitt enkelt etter at Hollande ble sosialistens favorittkandidat. Ikke bare har Valérie Trierweiler måttet gi fra seg sitt politiske tv-program, men fransk etterretning skal også ha spionert på 49-åringen, som ofte blir framstilt som en ”femme fatale” i franske medier. Ifølge nyhetsmagasinet L´Express skal agenter fra Paris-politiets etterretningsdivisjon ha fått ordre om å foreta ulovlige undersøkelser om privatlivet til Trierweiler og kartlegge hennes nettverk.
Politiet benekter at det har eksistert en slik etterforskning, men nyhetsmagasinet står på sitt.
– Det er sjokkerende om dette stemmer. Det må i tilfelle få konsekvenser, sier Hollande selv.

Alkohol- og lesberykter

Dagens andre kandidat, Martine Aubry, har også måttet kjempe mot rykter om privatlivet sitt. I følge rykteflommen skal hun både ha alkoholproblemer og være lesbisk. Hun skal i følge ryktene også ha hjernekreft. Hennes advokatsamboer skal ha blitt karakterisert som islamist – etter at han forsvarte unge, muslimske jenter som ble nektet å komme inn på skolen iført skaut. Ryktene ble etter hvert så mange at Aubry valgte å slå tilbake.
– Jeg vet hvem som sprer dem og jeg kommer ikke til å akseptere den slags, har Aubry selv sagt. Regjeringspartiet UMP avviser at deres folk er opprinnelse til ryktene.
Men trolig blir det ikke Martine Aubry som neste år flyttet inn i presidentpalasset Élysée i mai neste år. Alle meningsmålinger tyder på at François Hollande vinner dagens primærvalg og vil klare å slå president Nicolas Sarkozy med klar margin neste år.
-Det er ingen stor forskjell på Hollande og Aubry. De kommer fra det samme partiet og deler de samme verdiene. Men de har forskjellig temperament og følsomhet. Og Hollande er den som har størst sjanse til vinne mot Nicolas Sarkozy. Han er den som vil klare å samle partiet og mobilisere det franske folk, sier tidligere kulturminister Jack Lang til NRK.
Søndag vil Hollande få 53 prosent av stemmene, men Aubry får 47 prosent i følge en meningsmåling i avisa le Figaro.
I følge popularitetsmålingene ligger François Hollande også klart foran Sarkozy. I følge avisa Le Parisien vil Hollande få 28 prosent mot Sarkozys 23,5 prosent under første presidentvalg-runde 22. april neste år.
Men i fransk poltikk kan alt skje.

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Filed under Uncategorized

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s