Umyndiggjort av datteren

Fra DN 181011

Liliane Bettencourt (88) mister kontrollen over L´Oréal-konsernet. I går lykkes datteren å få satt moren under formynderskap. – Nå flytter jeg til utlandet, er trusselen fra Frankrikes rikeste kvinne. Les saken fra DN og hør direkterapporten på NRK P2s Radioselskapet her:

– Min datter er en plagsom person. Jeg skulle gjerne visst hvordan hun klarer å ha venner, sa Liliane Bettencourt søndag i et intervju med avisen Le Journal du Dimanche (JDD). Der truet hun med å flytte til utlandet om datteren Françoise Bettencourt-Meyers vant kampen om å sette henne under formynderskap.

Barnebarnet blir formynder

I går var slaget over. Retten i Paris-forstaden Courbevoie utpekte da barnebarnet Jean-Victor Meyers som formynder av en verdens rikeste kvinner. Datteren og hennes barn overtar nå kontrollen av Liliane Bettencourts 30 prosents eierandel i L´Oreal-konsernet. I tillegg vil de styre familieoverhodets verdier og inntekter, som beløper seg til flere hundre millioner euros hvert år.
– Dette er en dypt skuffende avgjørelse, som jeg vil ha vanskeligheter med å fortelle til Madame Bettencourt. Det er en beslutning som er under all kritikk, sa Liliane Bettencourts advokat Jean-René Farthouat til pressen etter rettsmøtet. Avgjørelsen kommer trolig til å bli anket.

Milliardgaver til fotograf
Bakgrunnen for krangelen skyldes at Francois Meyer mener kjendisfotografen François-Marie Banier klarte å manipulere moren til å gi ham penger, eiendommer og malerier verdsatt til mellom 8 og 10 milliarder norske kroner. Før jul ble mor og datter enige om å begrave stridsøksen etter et kosmetikk-dronningen lovet å bryte kontakten med Banier og at fotografen skulle gi tilbake halvparten av milliardgavene han hadde fått.
Men etter at Françoise Meyers mistenkte en av morens advokater Pascal Wilhelm for å ha overtalt 88-årigen til å investere 143 millioner euro i et spill-nettsted som eies av en av advokatens venner, gikk datteren nok en gang til retten for å få satt moren under formynderskap.
Liliane Bettencourt er samtidig under etterforskning for skatteunndragelser og for å ha gitt ulovlig pengestøtte til president Nicolas Sarkozys valgkamp i 2007.

Demens og Alzheimer
I går kunne avisen Le Monde avsløre innholdet i legerapporten om Liliane Bettencourt. I følge den skal hun ha begynt utvikle demens og lider moderat av Alzheimers sykdom. Retten mener hun derfor ikke er i stand til å ta egne avgjørelser som gjelder hennes egen og familiens økonomi. Bettencourts advokater mener de medisinske undersøkelsene er fulle av uregelmessigheter siden de ble utført under et overraskelsesbesøk hjemme hos Liliane Bettencourt i juni.
L´Oréal-arvingen erklærer det hun kaller for en ”atomkrig” mot datteren.
-Jeg oppdro henne, og hun er likevel blitt min rake motsetning. Hun ligner ikke en gang på sin far Hun har alltid vært i mot meg. Jeg vet ikke en gang om elsker meg. Dette er et mareritt. Hvis min datter får gjennom dette vil jeg forlate Frankrike. Jeg vil føle med kvalt, og hvis det er det hun vil, så drar jeg, sier Liliane Bettencourt til avisen JDD. Og på spørsmål om hun kommer til å flytte til Sveits, der hun har innrømmet å ha hemmelige konti, svarer hårlakkens mor:
– Nei, jeg står ikke lenger på ski.

I en pressemelding fra Françoise Bettencourt-Meyer og hennes to sønner prøver de å berolige investorene gjennom å si at morens formynderskap ikke har noen innvirkning verken på driften av kosmetikk-selskap eller deres eierskap i Nestlè.

FAMILIE-KRANGELEN SOM BLE EN STATSSAK:

1969: Liliane Bettencourt og hennes ektemann André Bettencourt møter den 22 år gamle fotografen François-Marie Banier under en middag. Han blir en nær venn av paret, og i følge den sveitsiske TV-kanalen TSR innleder han et kjærlighetsforhold til André Bettencourt. På 90-tallet begynner han motta  kontanter, eiendommer og malerier for rundt åtte milliarder norske kroner. I malerisamlingen er det blant annet en Picasso, Matisse, Mondrian og Léger.

19 november 2007:  André Bettencourt dør.

19 desember 2007: Liliane Bettencourts datter, Francoise Bettencourt-Meyers, som er enearving til formuen på nærmere 150 milliarder norske kroner, starter kampen for å få moren umyndiggjort etter alle gavene hun har gitt fotografvennen François-Marie Banier (62). Hun mener moren blir utnyttet.

Desember 2008: Liliane Bettencourt kommenterer datterens forsøk på å umyndiggjøre henne for: -Min datter er sjalu på mitt forhold til Banier. Jeg har ikke lenger kontakt med henne, og jeg har heller ikke lyst til å ha det, sier hun.

Oktober 2009: Pascal Bonnefoy, butleren til Liliane Bettencourt, gjør hemmelige lydopptak av møter hjemme i stuen til milliardæren. Opptakene blir angivelig gitt videre til datteren Francoise.

4 mars 2010: Diktafon-spionen tar opp en scene der formueforvalteren Patrice de Maistre ber Bettencourt skrive ut tre sjekker: En til forskningsminister Valérie Pécresse (nå budsjettminister) i forbindelse med en regional valgkamp, en til Eric Woerth, budsjettminister og kasserer for regjeringspartiet UMP og en til president Nicolas Sarkozy. I følge fransk lov kan man ikke gi mer enn 7500 euro i valgkampbidrag

16. Juni 2010: Nettstedet Mediapart offentligjør lydopptakene. I flere av lydopptakene blir konen til ministeren Eric Woerth trukket inn. Florence Woerth har siden 2007 vært ansatt hos Liliane Bettencourt for å forvalte deler av formuen til kosmetikkdronningen. På den tiden var Eric Woerth budsjettminister.

7. juli 2010: Bettencourts tidligere regnskapsfører forteller at hun selv gikk i banken og tok ut 135.000 euro for å gi til Eric Woerth i forbindelse med Sarkozys president-kampanje i 2007.

15. juli 2010: I 36 timer blir François-Marie Banier avhørt av fransk politi om den mystiske øya Arros i Seychellene. Bettencourt kjøpte øya av familien til den tidligere Sjahen av Iran, og det er vennen Banier som arver den sammen med sin mannlig samboer. Men Banier fortalte etterforskerne: «Jeg hater denne øya. Den er full av moskitos. I tillegg er det haier der».

September 2010. Sarkozy svarer med å si at alle ryktene og angrepene mot ham i Bettencourt-affæren er en del av spillet for å svekke hans reformplaner. – Jeg var forberedt på disse angrepene. Men de er skamfulle, sier han.

13 november 2010: Eric Worth mister ministerjobben i regjeringen. Han var da arbeidsminister.

6. desember 2010: Førjulsfreden senker seg i Bettencourt-familien. Mor og datter er blitt venner. Francoise Bettencourt-Meyers trekker også anmeldelsen mot François-Marie Banier, slik at han ikke lenger er siktet for å ha utnyttet moren.  Alt Banier var lovet, vil han ikke lenger få, bortsett fra en bygård i Paris beste strøk. Han gir fra seg verdier for rundt 500 millioner euro.

10 februar 2011: Etterforskere ransaker hjemmet og kontorene til Eric Woerth.

Mai 2011: En dommer starter etterforskning av blant andre norsk-franske Eva Joly etter at Florence Woerth anmeldte henne for æreskrenkelser. Joly har sagt Florence Woerth skulle ha bidratt til skatteflukt av formuen til Bettencourt.

8. juni 2011. Familiefreden er over. Etter pengedisponeringer som datteren er uenig i, går Francoise Bettencourt-Meyers igjen til retten og krever at hun blir morens formynder. Familie-krigen er i gang igjen.

17. oktober 2011: Liliane Bettencourt settes under formynderskap. Retten utpekter hennes barnebarn Jean-Victor Meyers som formynder,

Legg igjen en kommentar

Filed under Uncategorized

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s