Libya: -Bedre død enn levende

Fra DN 211011

-Det er bedre han er død enn levende, sier libyeren Mohamed Ali Husein. I går feiret folket at Gaddafi-epoken er over.Les saken fra DN her:

– Ryktene florerer om hva som skjedde. Men fra pålitelig hold har jeg fått høre at Muammar Gaddafi lenge skal gjemt seg i et underjordisk vannrør i betong i byen Sirte, sier Mohamed Ali Husein til Dagens Næringsliv. Han er lokalt ansatt for Leger uten grenser og har hentet sin informasjon fra kontakter i Sirte og fra libysk tv.

Rotten Gaddafi

Det franske nyhetsbyrået AFP viste i går bilder av dette vannrøret der Gaddafi skal ha blitt funnet. På vannrøret står det tagget: ”Her er stedet til Gaddafi, den rotten. Gud er stor”.
– Han skal ha vært i live da han ble tatt, men skal ha blitt skutt i hodet og i begge beina etter at han ble pågrepet, sier Mohamed Ali Husein. På telefonen fra byen Zawiyah like utenfor Tripoli høres tette skuddsalver.
– Det er seiersskudd. Nå feirer vi. Den kommer til å vare hele natten. At han er død betyr at det hele er over. En lang rettssak ville bare forlenget lidelsene for det libyske folket. Det betyr også at alle hans tilhengere nå forstår at det ikke noe poeng å kjempe mer, sier Mohamed Ali Husein.

Blodige bilder

Det libyske overgangsrådets (NTC) væpnede styrker kunngjorde i går formiddag at de hadde nedkjempet de siste restene av motstand i Gaddafis fødeby Sirte. byen. Noen timer senere kom meldingen om at han var pågrepet og skadet, men senere opplyste kilder i rådet at obersten var drept. Ifølge NTC ble Gaddafis bilkolonne rammet av et luftangrep utført av NATO, mens militære ledere hevdet at Gaddafi gjemte seg i en hule da han ble pågrepet. Han skal ha ropt «Ikke skyt, ikke skyt!».
Bildet av blodig mann som skulle være en skadet Gaddafi, ble vist på tv-kanaler over hele verden. Bildet skal ha vært tatt rett etter pågripelsen av Gaddafi i Sirte. I løpet av noen timer ble det publisert mobilvideoer på Youtube og Twitter av Gaddafi omringet av en enrom folkemengde der han lå livløs på lasteplanet til en pick-up. I følge øyenvitneskildringer skal han ha blitt dratt gjennom gater i Sirte, Det skal være «The Misrata Military Council», et av flere militærråd for opprørsstyrkene, som hevder at deres soldater pågrep Gaddafi. Liket av Gaddafi skal nå befinne seg i byen Mistrat, i følge tv-kanalen France24. En av hans sønner, Mouatassim skal i følge NTC også være død i kampene. Også tidligere forsvarsminister i Gaddafis regjering, Abu Bakr Yunis, skal ha blitt drept.

Stilt for retten

– Alle er på vei ut på gatene nå, Vi er så lykkelige at vi ikke klarer å kontrollere gleden vår, sier Wafik Hamza til DN. Han er lege på sykehuset i oljebyen Zawiyah. I mobilen forteller at han er på vei til Tripoli for å delta på feiringen på Martyrplassen, som under Gaddafis regime het Den grønne plassen. For overlegen hadde det vært best om Gaddafi ble pågrepet levende.
-Han burde vært stilt for en rett og stått til ansvar for alle overgrepene har utført mot oss gjennom 42 år, sier Wafik Hamza.
Legen ble selv torturert på det groveste under krigen og ble og puttet inn i en container som sto midt i solen. Det var prisen Wafik Hamza måtte betale for å ha reddet livet til opprørssoldater på sykehuset der han jobbet. I august tok han med DN for å vise fram dette torturkammeret.
– Men at Gaddafi nå er død, det gjør at jeg kan legge denne grusomme opplevelsen bak meg og se framover. Det er noe alle libyere må gjøre, sier Wafik Hamza.

UNDERSAK:
Tyranniet er over

– Dette er et historisk øyeblikk, det er slutten på tyranni og diktatur. Gaddafi har møtt sin skjebne, sier NTC-talsmann Abdel Hafez Ghoga.
– Sirte er frigjort, og med Gaddafis død er Libya frigjort, sier militærtjenestemannen Khalifa Haftar.
EU mener Gaddafis død markerer slutten på en æra av despoti og undertrykking av det libyske folk.
– Vi ber Det nasjonale overgangsrådet om å satse på en bredt basert forsoningsprosess som når ut til alle libyere og legger til rette for en demokratisk, fredelig og etterrettelig overgang, skriver EU kommisjonens president Jose Manuel Barroso i en uttalelse.
-Krigen er nå over, sier Italias statsminister Silvio Berlusconi. Italia har vært en nær alliert og økonomisk partner av Libya. Berlusconi fikk sterk kritikk for at det tok så lang tid før han ga uttrykk for sin støtte til opprørerne,
– Om han er død, så er det en god ting, sier Frankrikes forsvarsminister Gérard Longuet. Mens sosialistenes presidentkandidat François Hollande mener at Gaddafis død forhindrer en rettsak som skulle ha funnet sted.
Den britiske statsministerensier han har har fått bekreftelse fra sin libyske kollega at at Gaddafi er død.
– I dag er dagen for å minnes alle ofrene for Gaddafis regime, sier Cameron.

FAKTA:
*15, februar: Opprøret mot Gaddafi bryter ut i landets nest største by, Benghazi
* 27. februar: Det nasjonale overgangsrådet (NTC) dannes av opprørerne. Frankrike er første land som anerkjente overgangsrådet som Libyas nye makthavere
* 17. mars: FNs sikkerhetsråd vedtar resolusjonen som åpner for bruk av «alle nødvendige midler» for å beskytte sivilbefolkningen
* 19. mars startet vestlige fly angrep mot libyske regjeringsstyrker. Jens Stoltenberg deltar på toppmøtet i Paris. – Gaddafi har lovet hevn og ingen nåde overfor menneskene som har motsatt seg hans regime. Hvis han får fortsette så har vi på ingen måte sett de verste overgrepene, sa Stoltenberg til DN.
Norge deltok med jagerfly fram til 1. august
* 27. juni: Den internasjonale straffedomstolen (ICC) utsteder en arrestordre på Gaddafi.
*21. august: Opprørene inntar Tripoli.. To dager senere tar de kontrollen over Gaddafis hovedkvarter, men uten spor av obersten selv.

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Filed under Uncategorized

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s