Eva Jolys psykodrama

Fra DN 251111

De Grønne begynner å angre på at de valgte Eva Joly som sin presidentkandidat. Partiveteraner beskylder henne for et politisk solo-løp etter at den tidligere korrupsjonsjegeren erklærte krig mot sosialistene. Men norsk-franske Joly tviholder på sitt eget kandidatur. Les saken fra DN her og hør Eva Joly i reportasjen på NRKs P2s Nyhetsmorgen her:

– Jeg er fremdeles kandidat. Det har det aldri vært noen tvil om, sier Eva Joly til Dagens Næringsliv.
De kraftige angrepene fra sine egne gjorde Joly til førsteside-stoff i alle franske storaviser i går. ”Psykodrama hos De grønne”, skriver Le Parisien. ”Eva Joly, en feil på rollelisten”, skriver Le Figaro. Avisen Libération trykker Jolys karakteristiske røde briller over hele førstesiden under tittelen: ”Den grønne lidelseshistorien”
– Jeg viste jo at når du begir deg ut på dette, så er det ikke et spill for barn, sier Eva Joly om støyen hun har skapt.

"Eva Joly - den grønne lidelseshistorien" er førstesiden til avisen Libération

Sliten av angrepene
Hun ser sliten ut når DN treffer hennes mitt i kampens hete. Hun skal holde et to timers foredrag om ideologier og akademisk kunnskap på en norsk-fransk sosialantropologisk konferanse arrangert av Universitetet i Tromsø, der Eva Joly er professor i europeisk rett. 68-åringen er lite lysten på å gi flere intervjuer. Hun innrømmer at hun har vanskeligheter med å konsentrere seg. Eva Joly har noen timer tidligere lest på Twitter at hennes talsmann, den tidligere Greenpeace-sjefen Yannick Jadot trekker seg i protest fra kampanjen hennes. Deretter kom beskjeden fra ledelsen i Det europeiske miljøpartiet/De grønne (EELV) om ”å spille mer kollektivt”.
Sentralt i krangelen står en felles politisk plattform som EELV har inngått med Sosialistpartiet. Den vil sikre det franske miljøpartiet minimum 15 plasser i nasjonalforsamlingen under neste års valg. Men det ble en provoserende prosess for Eva Joly.

Raser mot lobbyister

– Jeg ble sint. Ikke på avtalen, men på at en utenforstående som representerer atomkraftindustrien fikk muligheten til å påvirke denne avtalen, sier Eva Joly.
Hun snakker om atomprodusenten Arevas lobbyister som klarte å få strøket en paragraf i avtalen etter at den var signert og som dreide seg om Frankrikes atom-politikk. De grønne vil stenge alle atomkraftverk, mens sosialistpartiet bare vil ha en reduksjon. Avtalen endte med at 24 av landets 59 reaktorer skal steges i 2025. Paragrafen som ble strøket kom inn i avtalen igjen etter to nye dager med forhandlinger.
-Arveas innblanding var et brudd på etikken og mot det jeg står for i livet. Derfor ønsket jeg ikke å kommentere prosessen eller avtalen før den ble vedtatt i våre øverste politiske organer, sier Eva Joly.
I en uke var derfor Eva Joly taus. Hun søkte dekning fra mediene hos en venn på landet. Hun avlyste intervjuer og et viktig politisk debattprogram på TV. Ryktene begynte å gå om at hun ville trekke seg som partiets presidentkandidat. Da hun slo tilbake mot kritikken denne uken, tok hun også avstand fra innholdet i sitt eget partis avtale med sosialistene.

Angrep sosialistene
– Det står i vårt program at vi skal avvikle kjernekraften. Og som presidentkandidat snakker jeg til borgerne, ikke til partiet. Vårt program er ikke endret tross denne avtalen med sosialistene, sier Eva Joly. Tirsdag sa hun til avisen Le Monde at avtalen ikke får henne å drømme.
– Våre forhandlere gjorde sitt beste, men sannheten er at vennene til François Hollande har avslørt seg som gammeldagse når det gjelder vårt moderniseringsprosjekt, sier Joly.
Dagen etter ga hun intervjuer der hun nektet å svare på om hun vil stemme på sosialistenes kandidat François Hollande i andre valgrunde neste år, på tross av at dette var en del av avtalen mellom de to partiene. Det fikk De grønnes partiveteraner til å rase.
– Om hun fortsetter å være like uklar, må hun drive kampanje uten meg, sier De grønnes mest profilerte politiker i Nasjonalforsamlingen, Noël Mamère. Europapolitikeren og den tidligere 68-genealen Daniel Cohn-Bendit tok også avstand fra det han kalte ”Eva Jolys dårlige politiske valg”.
– At hun vil markere avstand mellom økologister og sosialistpartiet er normalt, men man må skille mellom konkurrenter og motstandere, som er kandidatene fra høyresiden, sier Cohn-Bendit til radiokanalen France Inter

Gir ikke opp
Kritikken førte til Eva Joly onsdag ettermiddag sendte ut melding på Twitter: – Det er åpenbart at jeg vil på stemme på sosialistenes kandidat i andre valgrunde.
Men den klargjøringen druknet i støyen, samtidig som hun raser nedover på meningsmålingene. I dag viser de at mellom 2 og 4 prosent av franskmennene vil stemme på henne. Eva Jolys mål er 10 prosent. Torsdag skal hun presentere sitt nye kampanje-team.
– Når du går fra det sivile samfunnet og inn i poltikken i min alder, så ønsker jeg å bære en visjon om samfunnet. Da kan jeg ikke gi opp i første sving selv om noen ønsker det. Jeg håper jeg vil komme styrket ut av denne runden, sier Eva Joly.

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Filed under Uncategorized

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s