Korrupsjonsdom skaper politikerfrykt

Fra DN 161211

-En stor herre, dømt av små dommere, sier Jacques Chiracs støttespillere etter at ekspresidenten er dømt til to års betinget fengsel for korrupsjon. Dommen skaper frykt i det politiske miljøet. Les saken fra DN her:

– Dette viser at vårt demokrati er modent når man til og med kan dømme en tidligere president, sier Jérôme Karsenti, advokat for antikorrupsjonsorganisasjon Anticorp.

I Frankrike er mange store korrupsjonssaker, som involverer tidligere politiske topper, blitt henlagt. Karsenti mener dommen mot Chirac kan bidra til å gi mot til politisk utnevnte statsadvokater som har valgt å se gjennom fingrene når det gjelder toppolitikere og korrupsjon.
En rekke saker, som både berører president Nicolas Sarkozy og ulovlig finansiering av andre politikeres valgkamper, er nå under etterforskning. Denne uken ble også en tidligere minister under Chirac varetektsfengslet etter korrupsjonspåstander i forbindelse med et fregattsalg.
– Det finnes to rettssystemer i Frankrike. Ett for vanlige folk og ett for eliten. Og eliten slipper alltid unna, har den norsk-franske presidentkandidaten Eva Joly tidligere sagt til Dagens Næringsliv.
Det systemet er nå ferd med å rakne etter gårsdagens oppsiktsvekkende dom.
Men ekspresidenten får støtte fra sine egne:
– Dommen er trist og sjokkerende. Chirac er en stor herre dømt av små dommere. Folket må huske mannen som holdt oss utenfor Irakkrigen og som kjempet for demokratiet. Jeg skjemmes for rettsvesenet, sier Eric Raoult, regjeringspartiet UMPs parlamentsmedlem.

Marie Antoinettes rettssal
I samme rettssal som Marie Antoinette ble dømt til døden i 1793, fikk Chirac den overraskende dommen: To års betinget fengsel. Han risikerte ti års fengsel pluss millionbot.
Retten mener den tidligere statssjefen skal ha vært selve hjernen bak opprettelsen av en rekke fiktive jobber mens han var borgermester i Paris fra 1977 til 1995. Han og ni andre personer skal ifølge tiltalen ha fabrikkert falske arbeidskontrakter til jobber som ikke eksisterte. De skal ha hevet lønningene for de ikke-eksisterende jobbene, og puttet pengene i kassen til Chiracs daværende politiske parti RPR, forløperen til dagens regjeringsparti UMP.
Det dreier seg totalt om 43 kontrakter verdt omkring 37,5 millioner kroner, men Chirac måtte kun svare for 21 kontrakter i retten. Blant de andre dømte finner man barnebarnet til den tidligere presidenten Charles de Gaulle, og sønnen til en tidligere statsminister.
– Retten understreket hans kvaliteter, var den eneste trøsten advokat Georges Kiejman fant etter at dommen falt.
Jacques Chirac var ikke tilstede da rettssaken startet 9. mars. Den 79 år gamle ekspresidenten skal ifølge legeerklæringer lide av hukommelsestap, og retten aksepterte å føre en sak uten Chirac tilstede.
Hans adoptivdatter Anh Dao Traxel var tilstede da dommen falt.
– Dommen er alt for streng, sa hun til pressen utenfor rettslokalet.
Hun sier dommen er et hard slag for familien.

Uklare lover
– Jeg har ingenting å bebreide meg selv for. Alle disse menneskene jobbet for byens beste. Og jeg var deres sjef, sa Chirac til radiokanalen Europe1 før rettssaken startet.
Han har tidligere hevdet at alle Frankrikes politiske partier på 1980- og 1990-tallet stilltiende godtok finansiell triksing. Ifølge Jacques Chirac var franske lover heller ikke klare på området om finansiering av politisk virksomhet.
Korrupsjonspåstander har fulgt Jacques Chirac gjennom hele hans politiske karriere. Alt fra luksusferier i New York med Concorde-fly betalt med kontanter av uklar opprinnelse, og et enormt ukentlig husholdningsbudsjett finansiert av kommunale penger, til bestikkelser fra selskaper som fikk offentlige byggekontrakter. Chirac er også blitt beskyldt for å ha tatt imot kofferter fulle av penger i bestikkelser fra afrikanske ledere. Men det var de fiktive jobben som til slutt felte ham.

Etterforskningen av Chirac var lagt på is i 12 år siden han nøt immunitet som president.

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Filed under Uncategorized

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s